loading icon
Oj, jaz sem Špela, pa ti?

Končno tukaj? Naj se tvoje raziskovanje z menoj prične!
Preberi več...
Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
1
Hrana pripravljena v Turčiji
10.
januar


SMOOTHIE-JI

Svoj drugi članek o hrani bom pričela z zdravimi in lahkotnimi smoothie-ji. Nalašč primernimi za zajtrk. Ni boljšega načina za začetek dneva. Ta kozarček, poln hranilnih snovi, je moj odgovor! Imej se rad in poskušaj živeti v sožitju z zdravo prehrano. Svoje telo tretiraj kot en in edini “dom”, ki ga imaš. Poskrbi, da se boš v njem počutil dobro, srečno in lepo. Tako navznoter, kot navzven.

Moj ljubi drugi dom – Turčija mi je dala možnost, da sem začela razmišljati, kaj dam vase ter o hrani nasploh. Preprosto sem se začela poigravati s hrano na 100 različnih načinov. Ali veste, da lahko skozi hrano izražate svoje občutke in misli? Moje misli so vedno mavričnih barv, ko se ukvarjam s hrano.

Kaj pa diete?

Resnično sem utrujena od vseh današnjih famoznih diet! Raje se vprašajmo, če je njihova resnica res tako “čista” in “zdrava”? Bodimo si na jasnem glede ene stvari. Ko boste začeli z eno od diet, boste s tem v svoje življenje doprinesli le en nepotreben stres in pritisk. In to je edina garancija, ki jo boste imeli ob samem začetku. Enostavno boste zahtevali od svojih možganov, kaj morajo storiti. Ampak že po petih dnevih bodo možgani začeli prepričevati vas. Možgani bodo zahtevali, da “grešite”. Naslednja faza je prenajedanje, in ne samo to, vaši možgani vas bodo silili, da pograbite po nezdravi in hitri prehrani. Ampak veste zakaj? Zato, ker ste se odločili izbrati hiter in neučinkovit način, ki ga diete rade ponujajo. Niste se odločili izbrati življenskega sloga. Seveda je lažje izbrati nekaj iz interneta ali revije. Ampak to resnično ni funkcionalno za nikogar! Izbrati nekaj, kar ne ustreza vašemu telesu, je popolnoma napačno. Vse te diete so zame “pranje možganov”. Je pa žalostno, da te lahko ta neprijazno brezoseben svet z lahkoto potegne vase. In takrat se lahko resnično izgubiš v stvareh, ki niso prave zate in za tvoje življenje. Mislite, da delate sebi in svojemu telesu korist. Da sedaj pa res bo, kar še ni bilo. Ste zopet prebrali kakšen članek ali videli kakšno fotofrafijo vašega sanjskega telesa. Ob tem pa takoj slepo zaplavali v spekter napačnih informacij. Začnite zaupati sebi, svojim besedam, mnenju in prepričanju. Le vi sami veste, kaj je najboljše za vas. Vsem tem vašim dietam bodo možgani na koncu rekli STOP. Ne glede na to, kaj boste storili, ne bo delovalo. No, mogoče boste zdržali 1 mesec, ampak tisti en dan kasneje boste dobili občutek, da se vse podira, in, da ste na začetku. Ta dan si boste zaželeli prevrteti stvari nazaj. Se vam zdi znano? Saj poznate JO-JO efekt? Ko začnete s 60kg, končate pa z 70kg.

Če si resnično želite preoblikovati svoje telo, ali le spremeniti svoje prehrambene navade, potem prvo spremenite način razmišljanja, šele nato sprejmite nov proces prehranjevanja. Sprejmite ga kot večen iziv. Iziv, ki ne bo trajal 1 teden ali 1 mesec, ampak celo življenje. To je najbolj pomembno! To storite zaradi sebe in za svoje dobro. Temu se reče disciplina in kontrola. Noben tega ne bo storil za vas. Če se ob spremembah počutite dobro, nadaljujte, če slabo, pa nekaj spremenite.

Zame edina pozitivna stvar pri vseh teh diet je bila ta, da sem začela raziskovati o resnično pravem in zdravem načinu prehranjevanja. In po številnih nesrečnih dnevih sedaj lahko končno rečem:

Našla sem svojo dieto za celo življenje:

– Vedno si naredim nekakšen urnik, kdaj in kaj jesti.

– Ponavadi imam 5 obrokov na dan (zajtrk – malico – kosilo – prigrizek – večerja).

– Za mene so ure prehranjevanja zelo pomembne, predvsem zaradi prebave in presnove.

– Po 8. uri zvečer ponavadi ne jem, saj lahko čez noč pride do preobremenitve želodca.

– Zjutraj zmeraj izberem sadje ali si iz njega naredim napitek! Več o sadju preverite v prejšnjem članku.

– Če si zaželim čokolado, vzamem vsaj 70% kakava!

– Če si želim pico, jo naredim doma. Tako, da lahko uporabim zdrave sestavine, ki so mi všeč in, ki jih imam rada.

– Se ne oziram na kampanje, ki prepovedujejo mlečne izdelke. Rada se poslužujem grškega jogurta, sojinega in mandljevega mleka!

-Za zajtrk imam tudi zelo rada jajca, a le do 3 krat na teden!

– Nisem vegan, zato jem tudi meso (običajno piščanec, puran ali govedina, ponavadi zraven dobre mešane solata za kosilo).

– Nikoli ne pozabim na kakovostne ogljikove hidrate.

– In ja, obožujem tek, zako je ta moj šesti obrok.

In ne pozabite, nič ni dobro oz. zdravo za vas, kar je v prevelikih in prepogostih količinah. Vedno strmite k raznolikosti obrokov.

To je moj način zdravega in močnega življenja. Takšnega kakršnega si želim. Bodi drugačen in bodi ponosen na to! V svoji koži se zmeraj počuti samozavestno! Edina stvar, ki šteje ob koncu dneva, je pogled v ogledalo, in ob tem občutek, da vidiš to, kar si želiš videti!

spela horvat healthy smoothie food
spela horvat smoothie kiwi 1
spela horvat smoothie food
spela horvat healthy smoothie
spela horvat healthy breakfast
spela horvat smoothie heart healthy
Poigravanje s sadjem

spela horvat watermelon

spela horvat heart fruit
spela horvat fruit food healthy
spela horvat food rainbow
spela horvat food heart fruit
spela horvat healthy food
spela horvat healthy food fruits
spela horvat healthy fruits
spela horvat summer fruit
spela horvat summer fruit 1
spela horvat dragon fruit decoration
spela horvat world fruit
Glavne jedi

spela horvat healthy pizza
spela horvat breakfast
spela horvat food fish
spela horvat lunch 2
spela horvat lunchspela horvat lunch healthy food
spela horvat food pasta
spela horvat food sendwich salmon
spela horvat healthy lunch food
spela horvat healthy foodporn
spela horvat food decoration
spela horvat tortilas food
spela horvat pasta salad

SLADICE
Prav tako ne pozabi na okusen posladek!
Vsekakor bo malo sladkorja v krvi pozitivno vplivalo na tvoje razpoloženje!

spela horvat pancakes fruit
spela horvat american pancakes
spela horvat nutella chocolate pancakes
spela horvat food cake
spela horvat food cake-2
spela horvat waffle
spela horvat pancakes icecream
spela horvat cake food
spela horvat chocolate strawberry dessert
Neveš kako? Vprašaj!

Facebook
Pinterest
Twitter