loading icon
Oj, jaz sem Špela, pa ti?

Končno tukaj? Naj se tvoje raziskovanje z menoj prične!
Preberi več...
Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
1
New York
19.
januar


Po 6 urah vožnje iz Washingtona sem se končno izgubila med vrtoglavo visokimi stolpnicami New Yorka. Mrgolelo je turistov, ki so zvijali glave visoko v nebo, da bi lahko videli kam segajo mogočne stavbe, odsevi lučk, živahnost in energična atmosfera. To je New York. Mesto, ki nikoli ne spi. In res je tako! V mesto sem prispela ob 3:00 ponoči, pri tem pa dobila občutek, kot, da bi prišla opoldne. Še delavci so poskakovali naokoli in pripomogli k hrupu mesta. Vse skupaj je v resnici še višje, kot sem si predstavljala. Moja domišljija po New Yorku je izginila. Zares sem bila tukaj. Končno, saj sem bila prepričana, da mi tega mesta nikoli ne bo uspelo videti. 
SpelaHorvat-NYFINAL copyNASLOVNASpelaHorvat-NY18 copySpelaHorvat-NY17 copy
Empire State Building
SpelaHorvat-NY15 copySpelaHorvat-NY19 copySpelaHorvat-NY6 copy
Apple Store (open 7/24)
SpelaHorvat-4 copy
Times Square
SpelaHorvat-NY2 copy copy
One World Trade Center
Najvišja stavba New Yorka, ki danes tukaj stoji namesto dvojčkov – Twin Towers. Vsem znan datum 9/11. Dan, ki prebivalcem New Yorka še zmeraj povroči bolečino v srcih. Nepojasnjeni vzroki terorističnega napada so že zdavnaj pokopani in nikoli ne bodo prišli kot resnica na plan. Muzej 9/11 je vreden ogleda, čeprav te na veliko zmede. Teorij je nešteto, resnica le ena, ki pa nam seveda ni znana. Za vse tiste, ki vam ta dan ne da miru, pa se muzej nahaja zraven te mogočne stavbe, ki želi, da se spomini na ta dan izbrišejo za vedno.
SpelaHorvat-NY30 copy
9/11 Memorial
SpelaHorvat-NY29 copySpelaHorvat-NY32 copy
Natural History Museum
SpelaHorvat-NY39 copy
Nike Town
No, pa sem se znašla tudi na mestu, kjer najlažje odprem denarnico. Just do it – just open your wallet, v mojem primeru.
SpelaHorvatNY14 copy
Newyorška mama Stanka
Naj izkoristim priložnost in predstavim damo na ekranu. Najina gostiteljica, ki mi je omogočila, da sem se zbujala in zaspala zraven najlepšega razgleda, kar jih gre. Pa ne samo to. Da smo lažje zaspali, smo tudi večkrat nazdravili in se ob tem fejst nasmejali. Stanka, ko bi bilo še vsaj enkrat tako lepo. Iz srca hvala, da si zraven vsega lepega, s svojo neverjetno energijo, naredila New York še lepši.
SpelaHorvat-NY35 copy
United Nations
SpelaHorvat-NY31 copySpelaHorvat-NY36 copy
Central Park
Košček narave, ki ga premore New York. Majhen, a neskončno lep. Tukaj se hitri tempo življenja newyorčanov ustavi. Tudi nama je po številnih ogledih prijala relaksacija. Park je poln kolesarjev, sprehajalcev in tekačev, ki si vzamejo 1. uro svojega dneva zase. Pri tem pa poskrbijo za povišan srčni utrip in zdravo prekrvavitev telesa.
SpelaHorvat-NY3 copy copySpelaHorvat-NY copy copySpelaHorvat-NY12 copySpelaHorvat-NY4 copySpelaHorvat-NY5 copySpelaHorvat-NY7 copy copySpelaHorvat-NY38 copy
Yankees
Doživljanje tekme v ameriškem stilu. Pivo, krompirček in hamburger. Pri katerem pa 3/4 stadiona nima pojma o pravilih igre ali igralcih. Na nogah smo bili le ob home run-u, ampak tudi to je nekaj. Važno je druženje, mar ne?
SpelaHorvat-NY13 copySpelaHorvat-NY14 copy copy
The Ride
Ena izmed boljših atrakcij tega mesta. Vsedeš se v noro odštekan avtobus, z dvema še bolj odštekanima komikoma. Bus zabave te popelje v noč in na ogled znamenitosti New Yorka. Doživiš smeh do solz in začutiš utrip nočnega mesta.
SpelaHorvat-13 copy
Madame Tussauds
spela
Statue of Liberty
SpelaHorvat-NY25 copySpelaHorvat-NY26 copySpelaHorvat-NY23 copySpelaHorvat-NY22 copy
Charging Bull
Res so me razjezili vsi tisti, ki so se pred bikovimi jajci slikali vsaj 1. meter stran, kakor, da bi bila prava. Jaz pa sem se odločila za ameriško varianto.
SpelaHorvat-NY28 copy
The Rock
SpelaHorvat-NY16 copySpelaHorvat-NYM copy SH
Brooklyn bridgeSpelaHorvat-NY8 copy
NY by night
Tako! Drugi ameriški podvig, takoj za San Franciscom, je za menoj. Mesto, ki nikoli ne spi, je tudi meni kradlo spanec. Dnevi preživeti tukaj so bili v prvi vrsti polni hoje, gledanja navzgor in čudenja stvarem, ki jih lahko najdeš samo tukaj. Mesto je vsekakor vredno ogleda. Čeprav te prerivanje med polnimi ulicami ljudi opomni na mir, ki ga imaš doma, je vseeno poseben čar mesta tisti, ki ti na koncu pusti lepe in nepozabne spomine nanj.

P.s. Pripravite se na astronomne cene hrane + za ogled znamenitosti je najbolje kupiti New York pass. Midva sva tako prihranila vsaj 200 dolarjev. Seveda je odvisno od tega, kaj vse želiš videti. S fantom imava ponavadi velike apetite po tem, da vidiva čim več. Če si že tukaj, pod po noge in poskušaj videti čim več lepih stvari, saj jih boš tukaj zagotovo našel.
SpelaHorvat-NY9 copyNew York, pa lahko noč, do naslednjič.

Facebook
Pinterest
Twitter