loading icon
Oj, jaz sem Špela, pa ti?

Končno tukaj? Naj se tvoje raziskovanje z menoj prične!
Preberi več...
Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
1
D vitamin vadba
17.
maj


Čas je za vadbo na prostem!

grazia - Špela Horvat
Končno smo dočakale mesec maj in vse kar spada zraven. Dnevi postajajo daljši, ob jutrih se že sliši žvrgolenje ptic in temperature se iz dneva v dan dvigujejo ter nam omogočajo uživanja sončnega vitamina D. Kot največja ljubiteljica vadb na prostem, bom tokrat z vami pobegnila iz zaprtih telovadnic pod toplo spomladansko sonce.

5-grazia Špela Horvat


Najbrž bo vsaka od nas svojo sezono teka otvorila prav ta mesec
Končno bomo lahko iz omare potegnile svoje tekaške copate ter se z najljubšimi motivacijskimi melodijami v ušesih pognale na tek med drevesi. Vredno si je zapomniti, da pri teku ni pomembno kako hitre smo, ampak moramo biti pozorne na pravilno tehniko teka. Če smo pozorne na to kako tečemo, bo naš tek sčasoma hitrejši, boljši, predvsem pa bolj zdrav in telesu prijazen. Pomahajmo tipičnim tekaškim poškodbam v slovo!

DSC_1813-grazia copy

Nekaj nasvetov, da boste še vrsto let brez bolečin tekale po svetu
1. Na prvem mestu je zagotovo poznavanje svojega telesa. Zavzeti se moramo za vse znake, ki nam jih ta daje in si pri vseh treningih postaviti meje.

2. Nikoli ne ignorirajmo same sebe, ko smo utrujene. Regeneracija in počitek sta ključnega pomena.

3. Pri teku ni pomemben le spodnji del trupa, tudi močan zgornji del telesa pripomore k pravilni drži med samim tekom. Ne pozabite na vaje za moč zgornjega dela telesa!

4. Pravilna telesna drža pri teku je bistvenega pomena. Drža telesa naj bo pokončna – zravnan zgornji del telesa. Medenica je v nevtralnem naravnem položaju, saj omogoča boljši izkoristek našega odriva. Veliko napak se pojavlja pri poziciji glave. Vaš pogled usmerite 10-30 metrov pred vami, in ne v tla. Pogled naprej v naravo vam bo takoj izbojšal držo telesa in vas odvrnil od tega, da bi glavo potisnili preveč naprej. Postavitev stopala naj bo ob prvem stiku s podlago na sredinski oz. sprednji del stopala. Ne tecite po petah, saj lahko škodite sklepom. Prav tako ne smemo zanemariti delo rok! In še najljubši del za konec – izbira tekaških copatov samo za vas. Vsaka tekačica zagovarja nekaj svojega. Izberite tiste, ki so udobni in najbolj ustrezajo le vam!

11- grazia Špela Horvat

Kako preverim svojo tehniko teka?
Preprosto! Svojo analizo tekaške tehnike lahko naredite tako, da se pri teku posnamete. Tako boste vedele kje ste in s tem lažje odpravile večje napake. Ko boste začele popravljati vašo tehniko, boste morale zavedno in nekaj časa teči tako, da boste pozorne na vsak del telesa, ki je bil do sedaj v napačni poziciji.

2.jpg - grazia

Po teku sledi najpomembnejše opravilo: raztegnite
Gre za najboljšo preventivo pred poškodbami. Še posebej po veliko pretečenih kilometrih si vzamite čas za razteg vsake mišice. Razteg vsake mišice naj traja vsaj 10 sekund. Noben izgovor ni opravičjiv, saj se lahko reztegnete tudi doma pred televizijo.
Tudi pred tekom se niste pozabile ogreti, kajne?

13-grazia Špela Horvat

In še nekaj idej za pridobivanje moči na prostem
Ker bi se naše telo hitro privadilo le na tek in bi tako porabljajo manj kalorij, je smiselno, da v naš trening vključimo tudi vadbo za moč. Z njimi bo vaše telo okreplejeno in bolj pripravljene na napore pri teku.
Tukaj jih imamo! Vaje za moč na stopnicah so idealne za krepitev našega telesa po teku. Če boste vaje izvajale redno, boste močnejše, vaš tek pa bo hitrejši in boljši.

Screen Shot 2017-05-17 at 09.48.08

Špela Horvat

Še več vaj za pridobivanje moči na prostem pa najdete v novi številki Grazie.Screen Shot 2017-05-17 at 10.13.24

Foto: Jan Hecl
Grazia Maj 2017

Facebook
Pinterest
Twitter