loading icon
Oj, jaz sem Špela, pa ti?

Končno tukaj? Naj se tvoje raziskovanje z menoj prične!
Preberi več...
Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
1
Pozdravljena Švica!
7.
december


Moja draga Švica, povej mi, zakaj si tako krasna?

Preden se zatopite v slike, se sprostite in okoli sebe opazujte, koliko sreče nam prinaša narava iz našega planeta. Veliko! Imejte radi sebe, svojo družino, svojega psa, življenje in okolico v kateri živite. Imejte radi vse. Ljubezen je ena in edina. Zdaj izkoristite priložnost in objemite svoje ljubljenje. Ko boste vse to storili, takrat boste občutili, o čem vam govorim.

Odločila sem se potovati z odprtim srcem. Da vidim svet od zunaj in od znotraj, saj ga tako resnično vidiš, kajne? Le rekla sem si: “Sledi srcu in nikoli ne boš zgrešila.” Res je. Švica mi je že dala toliko, in komaj čakam, da vidim še več. Čas nam vsem “polzi iz rok”, zato zgrabi priložnost tukaj in zdaj. Ne boj se in ne dovoli, da tvoje življenje postane zdolgočaseno. To je brezveze! Bodi ti, sanjač, odprtih misli, malce nor in se podaj na svojo življensko avanturo. Karkoli se bo zgodilo, se bo zgodilo, le misliti ne smeš preveč.
Moja pustolovščina se začne tukaj:

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPROBettenauer Weiher lake

DCIM102GOPROspela horvat natureČudovita vas v Iddaburgu

Zelenje tako daleč, kamor seže tvoje oko.

DCIM102GOPRODCIM102GOPROPogled iz: Köbelisberg – 1100m

DCIM102GOPRODCIM102GOPROV času zime se lahko v Švici velikorat znajdete v megli. Če si pa želite pogreti na soncu, boste morali obiskati kraje, ki se nahajajo vsaj na 1000m nadmorske višine. Zelo zanimivo, da lahko na tako kratkih razdaljah občutimo različne tipe podnebja. Tako se je za topel objem sončka potrebno potruditi.

IZLET NA SANTIS

Moja prva izkušnja s precej visoko goro. 2503m, skoraj tako kot naš Triglav. Tokrat žal brez plezanja in hoje, ampak vseeno, pogled na vrhu je bil neverjeten.

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRO
Kot češnja na tortici je bila restavracija na vrhu Santis. Seveda z odlično, tradicionalno hrano.

9107_saentisgipfel_1
Hausfrauen – Solata

spela horvat swiss food 1-2

Schwagalp – čudovita naravna okolica, ki se razprostira okoli Santisa

DCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPRODCIM102GOPROspela horvat swiss 101DCIM102GOPROŠVICARSKA HRANA – KAKOVOSTNA IN DOMAČA

Hrana je fantastična! Švicarji imajo resnično najboljšo hrano, kar sem jih kadar koli poskusila. Okušala sem hrano iz različnih koncev sveta, pa me nobena ni tako prevzela. Kar jem tukaj, je neverjetno! Vsako živilo je posebej izdelano v Švici, sveže, naravno in zelo kvalitetno. Kot veste, je hrana tukaj zelo draga. A je tudi res, da za ta denar dobiš vrhunske izdelke.

5 TOP ŠVICARSKIH IZDELKOV:

– Čokolada (Lindt & Frey)
– Meso (še posebaj kokoš in govedina)
– Sir
– Naravni jogurt
– Švicarski jogurt

lindt spela horvat chocolatefrey chocolate spela horvat

spela horvat fruitsSPELA-HORVAT-SWISS-FOOD-3 spela-horvat-swiss-food-4V Švici sem celo pridobila nekaj novih izkušenj s pripravo azijske hrane. Ljubitelji te hrane, predstavljam vam en super recept (nekoliko pekoč, a se splača poskusiti):

Recept za “Massamam” Curry:

kosi piščanca

česen

poper

črni poper

feferoni

kokosovo mleko

tamarinda

limonine lupine

Sestavine pripravite po svojem občutku. S to azijsko jedjo boste zaužili okuse in se tako počutili kot pravi vzhodnjaki.

spela horvat swiss erwinspela horvat asia food
spela horvat food 33
Pripravljen steak, kombiniran z najboljšim Španskim vinom iz leta 2013

spela horvat food 111spela horvat food 1spela horvar food 44

RECEPT ZA JASTOGOVO JUHO

( za 4 osebe)

2 čebuli (narežemo jih na majhne koščke in prepražimo na vročem oljčnem olju)

3 češnjevi paradižniki

2 pora

olivno olje

Krema / kokosovo mleko 3dl

belo vino 3dl

na koncu dodaj (izdolbljeno) meso jastoga

sol in poper

Priprava domače pizze je zmeraj dobra ideja. Toda, če imate okusne švicarske sestavine zanjo, je ideja še boljša!

spela-horvat-swiss-pizza

Recept za testo

(sestavine za pripravo dveh pic):

½ kg rjave ali bele moke

3 dcl mleka

malo žličko soli

mala žlička sladkorja

polovica kvasove kocke

žlica jabolčnega kisa

4 žlice sončničnega olja

Zmešajte polovico kvasa s 3 dcl toplega mleka. Moko dajte v večjo posodo in narediti luknjo v njej. V notranjost dodamo kvas z mlekom in vse druge sestavine. Sedaj lahko začnete z gnetenjem. Dobili boste mehko testo, iz katerega pripravite 2 enaka kosa. Nato testo pokrijemo s krpo in vklopimo pečico na 50° C. Razvaljamo testo in ga obložimo s svojimi najljubšimi sestavinami. Pico položite v pečico in dvignite temperaturo na 220 ˚C . Pico pustimo pečti približno 10-15 minut.

Pa dober tek!


Švica je izpolnila vsa moja pričakovanja. Zaljubila sem se v njihovo zelenje, naravo, gore in dobro hrano. Še posebej so me navdušili tukajšnji ljudje. Dajo ti jasno vedeti, da svojo državo spoštujejo in ljubijo. Lepo je videti takšno nacionalno zavest, saj jo marsikje drugod po svetu še kako pogrešamo. Zmeraj moramo biti ponosni kdo smo, in od kod prihajamo. Kjerkoli že si, bodi zmeraj del tega in se prepusti vsemu novemu.

Hvala Švica, za vse lepe, nove in posebne trenutke!

spela horvat s

Facebook
Pinterest
Twitter